Zesde leerjaar

Hallo studenten van het zesde,

Dit schooljaar neem je je reiskoffer en reis je voor een laatste keer doorheen de lagere school richting secundair…. Je probeert daar zoveel mogelijk in te stoppen zodat je goed voorbereid bent voor de overstap!

Belangrijk is dat je de kans krijgt om je koffer te vullen op eigen tempo. Er wordt rekening gehouden met je sterktes en aandachtspunten. Je versterkt wat je al goed kan en krijgt groeikansen om te verbeteren in wat nog niet goed lukt. In je koffer stop je zoveel mogelijk kennis en vaardigheden. Leerstof wordt herhaald maar je gaat nog een stapje verder en verdiept de al verworven leerinhouden. In aparte lesjes ‘leren leren’ krijg je leertips en studietechnieken aangeleerd. Hopelijk vul je je koffer met een goede en efficiënte werkhouding!

Je krijgt kansen om jezelf nog beter te leren kennen. Wat zijn mijn talenten? Waar ben ik goed in? Ben je een wiskundeknobbel? Of ben je meer een schrijftalent? Ben je een sociaal type of eerder een handige Harry? Misschien schuilt er een wetenschapper in jou! Ieder vult zijn eigen valiesje volgens zijn eigen talenten. Dit zal ook bepalend kunnen zijn voor je studiekeuze later!

Je beseft dat je niet alleen staat in deze wereld. Je leert respectvol met elkaar omgaan, in dagdagelijkse omgang met elkaar en tijdens groepswerk. Er wordt kritisch gekeken naar het gebruik van ICT en sociale media en het project “Rots en water” is een vaste waarde geworden. Een goede klassfeer zorgt voor betere prestaties. Er is ook aandacht voor het aanleren van een respectvolle houding tegenover de natuur (met o.a. een bezoek aan het Molsbroek), andere culturen, omgaan met diversiteit, … Die waarden zullen zeker een plekje krijgen in je koffertje.

Bovenop alles dat al in je koffer zit, zal je doosje met herinneringen zeker een heel bijzonder plekje krijgen. Een avontuurlijke week in de Ardennen, bezoek aan het beroepenhuis, huis van Kina, het Molsbroek, enkele middelbare scholen en de voorbereidingen en opvoeringen van onze jaarlijkse musical, zorgen ervoor dat het een jaar wordt dat je niet snel zult vergeten!

Uiteindelijk breekt het moment aan dat je je koffertje sluit en klaarzet voor de volgende stap. Hopelijk goed gevuld met veel moois …

"Ik vind het belangrijk dat de leerlingen op hun eigen manier kunnen groeien in een veilige omgeving waar gemaakte fouten gezien wordt als een kans om te leren, met de nadruk op wat je wél kan. Wat je nog niet kunt biedt een mogelijkheid om te groeien", zeggen meester Gino en juf Annick.